Wedstrijdturnen

Al jaren leren wij enthousiaste meisjes uit (de omgeving van) Gendringen turnen. Het is een veelzijdige en uitdagende sport, waarbij je leert om steeds moeilijkere elementen, steeds mooier uit te voeren. Je wordt steeds leniger, sterker en vaardiger en samen met jouw team laat je op wedstrijden zien wat je hebt geleerd. 

 

Wij vinden het belangrijk dat elke turnster zich op haar eigen niveau kan ontwikkelen, of je nu 6 of 20 jaar bent. Iedereen wordt tijdens de lessen uitgedaagd om steeds beter te turnen. Je leert doorzetten wanneer iets niet meteen lukt. Je verlegt in stappen je grenzen wanneer je iets spannend of moeilijk vindt en krijgt steeds meer zelfvertrouwen door wat je allemaal leert. Ook werk je samen met je teamgenootjes naar een doel toe: met elkaar je beste beentje voor zetten tijdens de wedstrijden. 

In een schooljaar turn je drie wedstrijden met je team, daarnaast is er nog een teamfinale of individuele finale voor de teams/turnsters met de hoogste scores. 

wedstr2020-2.jpg

Verschil tussen gym en wedstrijdturnen

Gym is een recreatiesport en geschikt voor iedereen, op elk niveau. Onze gymlessen duren een uur en plezier ervaren in bewegen en je breed motorisch ontwikkelen is het belangrijkste doel. Elementen van het turnen komen hier ook aan bod, maar worden gecombineerd met spelvormen, balsporten en allerlei andere bewegingsvaardigheden. Gym is een mooie basis voor veel andere sporten om op jonge leeftijd mee te beginnen. Daarnaast is het een goede aanvulling naast andere sporten waarbij je wat eenzijdiger beweegt, omdat je tijdens de gymlessen heel veelzijdig in beweging bent.


Turnen is een wedstrijdsport waarbij je steeds moeilijkere elementen steeds mooier leert uitvoeren. We werken eraan om vanaf je tiende jaar op wedstrijden te laten zien wat je kunt. Turntrainingen duren anderhalf tot twee uur en we trainen op turntechnieken, kracht, lenigheid, ballet en coördinatie. Bij gym staan er elke week andere toestellen, bij turnen staan er bij elke training een brug, balk, vloer en sprong klaar. We zijn gerichter en meer gefocust aan het oefenen dan tijdens een gymles en als je iets kunt… maken we het moeilijker en dagen we je weer uit om iets nieuws te leren!

Vanaf 6 jaar (groep 3) kun je starten met turnen. In de eerste jaren werken we aan een brede basis en leren we je bijvoorbeeld een goede handstand maken en hoog zwaaien aan de brug. Soms organiseren we een kijkles of kleine uitvoering, zodat ouders en andere familie kunnen zien wat je allemaal hebt geleerd. Vanaf het jaar waarin je 10 wordt, doe je mee aan turnwedstrijden, die door de turnbond Dutch Gymnastics (KNGU) georganiseerd worden. Je hebt in een seizoen (november tot en met mei) drie wedstrijden en soms ook een finale. De wedstrijden zijn meestal in de turnhal van Doetinchem, Winterswijk of Didam. Het zijn bijzondere momenten om samen met jouw team te laten zien, wat je tijdens de trainingen geleerd hebt.  

1 of 2 turnlessen per week?

Als je start met turnen, begin je meestal met 1 trainingsmoment op dinsdag en daarbij gym je op maandag. Vooral voor jongere turnsters is de combinatie van het breed motorische beweegaanbod op de gym en de specifieke aandacht voor turnvaardigheden bij de turnles perfect. Zo leer je goede basisvaardigheden van bewegen aan. 

 

Sommige turnsters beheersen de basis al snel en pikken nieuwe elementen en aanwijzingen vlot op. Ze gaan snel vooruit, werken hard tijdens de trainingen en leren steeds meer en sneller. Als je vooral wil turnen en de gym niet meer zo leuk vindt, kijken we of je twee keer per week kunt gaan turnen. 

Het is ook mogelijk om twee keer te turnen én te gymmen op maandag. We overleggen vaak met elkaar wat voor elke turnster het beste past, want iedereen is weer anders! 

ellenlotte.jpg