top of page

Wedstrijdturnen

Turnen is een veelzijdige en uitdagende sport, waarbij je leert om steeds moeilijkere elementen, steeds mooier uit te voeren. Je wordt steeds leniger, sterker en vaardiger en samen met jouw team laat je op wedstrijden zien wat je hebt geleerd. 

 

Bij ons kan elke turnster zich op haar eigen niveau ontwikkelen, of je nu 6 of 20 jaar bent. Iedereen wordt tijdens de lessen uitgedaagd om steeds beter te turnen. Je leert doorzetten, wanneer iets niet meteen lukt. Je verlegt in stappen je grenzen, wanneer je iets spannend of moeilijk vindt en krijgt steeds meer zelfvertrouwen door wat je allemaal leert. Turnsters vanaf 10 jaar werken samen met hun teamgenootjes naar een doel toe: met elkaar je beste beentje voor zetten tijdens de wedstrijden. 

Vanaf het jaar waarin je 10 wordt, turn je wedstrijden. Je turnt drie voorrondes en soms een extra wedstrijd daar bovenop. Ben je 13 jaar of ouder, dan ligt het maximaal aantal wedstrijden op 6 per jaar (3 voorrondes en evt. 3 finales). 

turnsters2022.jpeg

Verschil tussen gym en wedstrijdturnen

Gym is een recreatiesport en geschikt voor iedereen, op elk niveau. Onze gymlessen duren een uur en plezier ervaren in bewegen en je breed motorisch ontwikkelen is het belangrijkste doel. Turnonderdelen worden afgewisseld met spelvormen, balsporten en allerlei andere bewegingsvaardigheden. Gym is een mooie basis voor veel andere sporten om op jonge leeftijd mee te beginnen. Daarnaast is het een goede aanvulling naast sporten waarbij je eenzijdiger beweegt, omdat je tijdens de gymlessen juist heel veelzijdig in beweging bent en jezelf daardoor breed motorisch ontwikkelt.


Turnen is een wedstrijdsport waarbij je steeds moeilijkere elementen steeds mooier leert uitvoeren. We werken eraan om vanaf je tiende jaar op wedstrijden te laten zien wat je kunt. Turntrainingen duren anderhalf tot twee uur en we trainen op turntechnieken, kracht, lenigheid, ballet en coördinatie. Bij gym staan er elke week andere toestellen, bij turnen staan er bij elke training een brug, balk, vloer en sprong klaar. We zijn gerichter en meer gefocust aan het oefenen dan tijdens een gymles en als je iets kunt… maken we het moeilijker en dagen we je weer uit om iets nieuws te leren.

Vanaf 6 jaar (groep 3) kun je starten met turnen. In de eerste jaren werken we aan een brede basis en leren we je bijvoorbeeld een goede handstand maken en hoog zwaaien aan de brug. Soms organiseren we een kijkles of kleine uitvoering, zodat ouders en andere familie kunnen zien wat je allemaal hebt geleerd. Vanaf het jaar waarin je 10 wordt, doe je mee aan turnwedstrijden, die door de turnbond Dutch Gymnastics georganiseerd worden.  De wedstrijden zijn meestal in de turnhal van Doetinchem, Winterswijk of Didam. Het zijn bijzondere momenten om samen met jouw team te laten zien, wat je tijdens de trainingen geleerd hebt.  

1 of 2 turnlessen per week?

Als je start met turnen, begin je meestal met een turnles op dinsdag en daarbij gym je op zaterdag. Vooral voor jongere turnsters is de combinatie van het breed motorische beweegaanbod op de gym en de specifieke aandacht voor turnvaardigheden bij de turnles heel prettig. Zo leer je goede basisvaardigheden van bewegen aan. 

 

Sommige turnsters beheersen de basis al snel en pikken nieuwe elementen en aanwijzingen vlot op. Ze willen meer uitdaging, werken hard tijdens de trainingen en leren steeds meer en sneller. Als je vooral wil turnen en de gym niet meer zo leuk vindt, kijken we of je twee keer per week kunt gaan turnen. 

Je kunt ook twee keer turnen én gymmen op zaterdag. Soms lukt het niet iedereen om naast je ene turnles te komen gymmen op zaterdag, geef het gerust aan. In overleg is veel mogelijk.

turnsters2022 (2).jpeg
bottom of page