top of page

Over turnwedstrijden

Als je voor het eerst naar een turnwedstrijd gaat, weet je als turnster of ouder misschien niet wat je kunt verwachten, deze informatie helpt jullie misschien! 

​

Vanaf het jaar waarin turnsters 10 worden, starten ze met het turnen van wedstrijden. Dit klinkt misschien wel heel serieus of spannend, maar wij vinden het vooral leuk om met elkaar naar deze wedstrijden toe te werken en hier te laten zien wat we in de training geleerd hebben. Samen met jouw team maak je er een gezellige dag van. We moedigen elkaar aan en ook als het een keer niet zo goed gaat, maken we er het beste van!

​

Wij doen ons best om ervoor te zorgen dat jij vol zelfvertrouwen aan je wedstrijd begint. We kijken welke oefenstof je aankunt en zorgen ervoor dat je de oefeningen kent. En als het niet lukt, helpen we je. Het belangrijkste tijdens een wedstrijd is dat jullie als team samen een mooie prestatie neerzetten, en niet op welke plek je eindigt.

Natuurlijk vinden we het leuk als onze teams een mooie prestatie neerzetten of een prijsje winnen tijdens een wedstrijd. Maar wedstrijden maken maar zo'n klein deel uit van de totale tijd dat je met turnen bezig bent, dat dit voor ons niet het allerbelangrijkste is. Vergelijk het eens met voetbal, hier train je een uur per week en heb je elke week bijna een wedstrijd. Bij turnen train je 40 weken per jaar en turn je 3 wedstrijden. Het is dus onmogelijk om alles wat je kunt, op dat korte moment te laten zien!

​

Een wedstrijd is een momentopname, dus het kan zijn dat tijdens jouw wedstrijdoefening iets misgaat wat normaal altijd lukt, of dat iets goed gaat wat normaal meestal mislukt. Turnen is een jurysport en juryleden beoordelen zo objectief mogelijk, maar het blijft lastig om elke wedstrijd in dezelfde lijn te jureren. Hierdoor zijn uitslagen van twee wedstrijden bijvoorbeeld nauwelijks met elkaar te vergelijken. Het kan soms zijn dat de wedstrijd veel beter ging, maar dat de cijfers lager uitvallen.

 

Wij focussen vooral op plezier en succeservaringen voor onze turnsters. De scores gebruiken wij als trainer vooral om te bekijken waar we voor de volgende wedstrijd aan kunnen werken met de teams. Onze aandacht gaat uit naar de ontwikkeling van de turnsters: wat ging er goed en wat wil je nog leren? We willen ouders vragen om er ook op deze manier mee om te gaan. Een medaille winnen is natuurlijk hartstikke knap en leuk, maar elke turnster ontwikkelt zich op haar eigen tempo en niveau. Bovendien gebeurt het vaak, dat iets op een wedstrijd nu net niet goed lukt, terwijl het in de training altijd perfect gaat. Voor ons is een wedstrijddag geslaagd wanneer de turnsters een fijne dag gehad hebben, samen met hun team en trots zijn op hun prestatie, ongeacht de uitslag. 

Scores en medailles...
Onze kijk op wedstrijden
Hoe verloopt een turnwedstrijd?

In de zaal staan twee ‘banen’ klaar: 2 balken, 2 bruggen, 2 keer sprong en 2 keer vloer (of één vierkante vloer als het in een turnhal is). Bij elk toestel zitten 1 of 2 juryleden. Wij begeleiden de turnsters tijdens de wedstrijd, ouders (en alle andere supporters die meewillen) kunnen vanaf de tribune de meiden aanmoedigen. Vanaf de tribune mag je ook foto’s maken en filmen. Let hierbij wel op, dat je geen flits of lampje gebruikt, dat is erg afleidend voor de turnsters en juryleden.

​

De wedstrijd begint met een warming-up op de vloer. Dan volgt een opmars, waarna alle turnsters naar hun eerste toestel gaan. Bij een wedstrijd op 2 banen, zijn er dus 8 groepjes turnsters, verdeeld over sprong, brug, vloer en balk. Er volgt een korte inturntijd, waarin de turnsters het toestel verkennen en (een stukje van) hun oefening kort oefenen. Na het inturnen gaan de turnsters ‘echt’ hun oefening laten zien aan de jury. Als alle turnsters klaar zijn met toestel 1, wordt er doorgedraaid naar het volgende toestel. Zo zijn er vier rondes. Op elk toestel doe je de oefening één keer, behalve bij sprong. Je springt twee keer achter elkaar en het gemiddelde hiervan is je score.

​

Daarna is het even wachten op de puntentelling en volgt de prijsuitreiking. Na de prijsuitreiking kunnen de ouders buiten de kleedkamers wachten en met de turnsters naar huis gaan. Bij alle wedstrijden krijgen turnsters een diploma mee, waar wij de cijfers op schrijven. Deze delen wij in de lessen na de wedstrijd uit. 

Hoe verloopt een wedstrijd?
Jurering en scores
Jurering en scores

Vanaf 16 jaar mogen turnsters en ouders een jurycursus doen en turnwedstrijden jureren. Elke vereniging moet juryleden aanleveren, als zij turnsters inschrijven voor wedstrijden. Gymvereniging Gendringen geeft juryleden een vrijwilligersvergoeding per wedstrijd. Een jurycursus volgen is gratis en de gymvereniging vergoedt de reiskosten. Ze worden op verschillende momenten in het jaar op diverse locaties aangeboden. Jureren is een leuke manier om iets voor de vereniging te betekenen, bovendien snap je dan ook wat beter hoe de turnsport in elkaar steekt.

​

Een cijfer bestaat uit twee delen: de D-score en de E-score:

- De D-score (Difficulty: Moeilijkheid) is de opgetelde score van WAT je doet: welke elementen je in je oefening laat zien en welke samenstellingseisen je vervult met jouw oefening. De D-score bestaat uit moeilijkheidswaarde en samenstellingseisen. Bij de bovenbouw komt hier ook nog verbindingswaarde bij voor bepaalde combinaties van elementen.

Meestal ligt de D-score tussen de 3.0 en 4.5 punten.
- De E-score (Execution: Uitvoering) is de score voor HOE je alles doet. Deze begint met 10 punten en alle 'afwijkingen van de perfecte uitvoering' brengen deze score omlaag. Een kromme voet of kromme arm is bijvoorbeeld 0,1 of 0,3 punt aftrek per keer. Een val is 1 hele punt. Zo is er een hele lijst met aftrekken, de jury kijkt dus hoe je de oefening doet en elke afwijking geeft aftrek. 


De D-score en de E-score tel je bij elkaar op en dit is de score voor de oefening.
Als je dus een D-score van 4,00 hebt en je doet helemaal niets verkeerd, is de hoogst haalbare score 14,00.

Coaching tijdens wedstrijden

Het is natuurlijk altijd spannend voor onze turnsters, om na zoveel weken oefenen op de wedstrijd te staan. De ene turnster heeft meer last van zenuwen dan de ander, maar omdat er maar zo weinig wedstrijden zijn, blijft het vaak toch spannend. Voor ons staat voorop dat onze turnsters met plezier hun wedstrijd turnen en een succeservaring opdoen. Wanneer onderdelen nog niet goed lukken of de turnsters de oefeningen nog niet goed onthouden, helpen wij hierbij. Wij hopen natuurlijk dat onze meiden hun allerbeste oefening kunnen neerzetten, maar fouten maken mag en is jammer, maar niet erg.

We hopen dat u als ouders ook vooral de nadruk legt op het plezier en niet op de spanning van de wedstrijd. Uiteraard is er een prijsuitreiking, maar wij zijn trots op alle turnsters, ongeacht de uitslag. De scores gebruiken wij om te kijken waar we in de lessen aan kunnen werken per turnster en niet om turnsters onderling met elkaar te vergelijken.

Coaching tijdens wedstrijden
bottom of page